پمپ های کف کش بنزینی به دلایل متعددی مانند تمیز بودن، سازگاری، قابلیت پیش بینی خلا تولید شونده ساسدگی عملیات و درجه گستردگی اعتبار از بعد عملیاتی به طور گسترده ای در تولید خلا بالا مورد استفاده قرار می گیرد. 

در فشارهای کمتر از یک که مسیر پویش آزاد بزرگتر از فاصله بین روتور و استاتور است برخورد ذرات به روتور در مقایسه با برخوردهای بین ملکولی غالب بوده که نتیجه ان یک فرآیند پمپاژ کارا می باشد. در محدوده جریان ویسکوز عمل روتور با برخوردهای مکرر بین ذرات محدود می گردد بنابراین یک پمپ توربو ملکولی قادر به پمپاژ از شرایط اتمسفری نبوده و باید از یک پمپ مولد خلا به عنوان پشتیبان آن برای تولید خلا اولیه استفاده گردد. 

پمپ های کف کش بنزینی از نظر چیدمان شافت موتور به دو دسته افقی و عمودی و از نظر ساختار و شکل سطوح کاری به استوانه ای، مخروطی، دیسکی با جریان شعاعی، دیسکی با جریان محوری و نوع درام تقسیم می گردند. 

در چیدمان افقی روتور جریان گاز پس از ورورد به لوله ورودی پمپ دو شاخه می گردد که دوباره در لوله خروجی ترکیب می شوند. 

از آنجا که کانال های بین تیغه ها در یک پمپ کف کش بنزینی شبیه یک پمپ کشش ملکولی عمل می کند بنابراین یک پمپ کف کش را می توان به صورت چندین پمپ کف کش بنزینی در نظر گرفت. 

اگر قطر چرخ دویست میلی متر باشد فواصل محوری می توانند در محدوده دو میلی متر باشد. این فاصله اعتبار عملیات را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. 

از مزایای این پمپ می توان به مواردی چون: سرعت ویژه بالا، راه اندازی سریع، عدم آلودگی سیستم تحت پمپاژ در صورت استفاده از نیتروژن خشک جهت پاکسازی پمپ ضمن راه اندازی و خاموش کردن اشاره نمود.