پمپ های پریستالتیک و کاربردهای آن
در ادامه بررسی انواع پمپ صنعتی نوبت به بررسی پمپ دیگری به نام پمپ های پریستالتیک می رسد. برای انتخاب پمپ صنعتی مناسب و خرید پمپ صنعتی در تهران لازم است که اطلاعات خود را در رابطه با انواع پمپ های موجود افزایش دهیم تا انتخاب و خرید درستی داشته باشیم.
پمپ های پریستالتیک در رده پمپ های جابجایی مثبت بوده و می توانند سیالات گوناگونی را پمپاژ نمایند. در این پمپ ها، سیال، داخل یک لوله انعطاف پذیر که داخل محفظه دایروی پمپ قرار دارد محبوس می شود. روتور پمپ که تعدادی غلطک، کفشک یا جاروبک به محیط های خارجی آن متصل است وظیفه متراکم کردن تیوب را دارد. وقتی روتور می چرخد قسمتی از تیوب تحت فشار یا تحت بسته شدن قرار می گیرد که در این حالت به سیال نیرو وارد شده و تا داخل تیوب حرکت می کند. به علاوه وقتی تیوب باز شده و به حالت اولیه اش بر می گردد سیال به داخل پمپ جریان می یابد. این فرآیند پریستالتیک نام دارد و در بسیاری از سیستم های بیولوزیک مانند حرکت مجاری معده و روده نیز وجود دارد.
متداول ترین پمپ های پریستالتیک عبارتند از:
الف) هوز پمپ
هوز پمپ اصطلاحی است برای پمپ های پریستالتیک که فشارهای بالا تا 16 بار را تحمل می کند. تیوب این پمپ ها برای تحمل فشار بالا مقاوم شده و در آن به جای غلطک معمولاً از کفشک استفاده می کنند. داخل پوسته پمپ روغن روانکار استفاده می شود این روغن برای روانکاری و جلوگیری از فرسایش تیوب و همچنین انتقال گرمای ناشی از سایش کفشک و تیوب به کار می رود.
از آنجا که فشار کاری این پمپ ها بالا است ضخامت پوسته و ضخامت تیوب نسبت به پمپ های تیوبی بسیار زیاد می باشد این بدین معنی است که نسبت OD به ID هوز بالا است. این موضوع باعث می شود که لوله انعطاف پذیر سفت تر باشد و برای انسداد آن نیروی بیشتری مصرف گردد. به طور خلاصه می توان چنین استنباط نمود که برای دبی یکسان هوز پمپ هم ابعاد بزرگتری دارد و هم توان مصرفی بالاتری.
ب) پمپ های تیوبی
پمپ های تیوبی معمولا دارای پوسته خشک و غلطک بوده و از تیوب های مقاوم شده استفاده نمی کنند. فشار کاری این پمپ ها به مراتب کمتر از هوز پمپ ها است. این پمپ ها دارای حداقل 2 غلطک با زاویه 180 درجه بوده و ممکن است حداکثر 8 و یا حتی 12 غلطک داشته باشند. افزایش تعداد غلطک ها باعث افزایش فرکانس تخلیه سیال و در نتیجه کاهش پالس سیال در خروجی می شود. از طرفی افزایش تعداد غلطک ها سبب کاهش عمر تیوب خواهد شد.
مزایای پمپ های پریستالتیک
از آنجا که فقط قسمت داخلی تیوب در تماس با سیال پمپ شونده است می توان سطوح داخلی پمپ را به راحتی تمیز و استریل نمود. علاوه بر این از آنجا که هیچ نقطه متحرکی در تماس با سیال وجود ندارد پمپ های پریستالتیک پمپ های ارزانی برای تولید می باشند زیرا به هیچگونه شیرالات، آب بند و گلند نیازی ندارد. همچنین استفاده از شلنگ و یا تیوب تعمیرات این پمپ را نسبت به پمپ های دیگر ارزان نموده است. پمپ های پریستالتیک نیروهای برشی خیلی کمی به سیال وارد می کنند که این موضوع ممکن است استفاده زیادی در پمپاژ کلوییدها و سیالات اسلاری داشته باشد.
کاربرد پمپ های پریستالتیک
پمپ های پریستالتیک از نظر کاربردی دارای تنوع بسیار زیادی است که به شرح زیر می باشد:
- دستگاه های دیالیز
پمپ های بای پس قلب باز
- پمپ تزریق
- آنالیزهای اتوماتیک
- لجن و تصفیه فاضلاب
- آکواریوم ها
- آزمایشات شیمیایی
- بتن و فوم بتن
- کارخانجات غذایی
- صنایع شیمیایی
- کارخانجات تولید دارو
- کارخانجات خمیر کاغذ
- کارخانجات رنگ
- صنایع آب و فاضلاب
- کشاورزی
- صنایع اتمی و نظامی
کلام آخر
هر یک از کسانی که پیدا کردن پمپ مناسب از دغدغه های او است مسلما به دنبال شرکتی هستند که در زمینه تولید و عرضه انواع پمپ صنعتی بنام باشد و از اعتبار و سابقه خوبی برخوردار باشد. لازم است در این قسمت به معرفی شرکت تکنوپمپاژ بپردازیم. شرکت تکنوپمپاژ یکی از شرکت های بنام ایرانی در این زمینه می باشد که کیفیت پمپ های آن تضمین شده و نسبت به بازار از قیمت مناسب تری برخوردار می باشند. برای خرید پمپ یا پرسش هر گونه سوال در این رابطه می توانید به سایت اختصاصی شرکت تکنوپمپاژ مراجعه فرمایید.